niedziela, 7 kwietnia 2013

Wiosna?

Czyżby wiosna już nadchodziła? U mnie pod balkonem rosną takie fioletowe kwiatki - chyba krokusy. Pogoda dziś była prześliczna, było 9 stopni, na plusie oczywiście. Czekamy Pani Wiosno, czekamy...

A niedziela jako dzień wolny mija stanowczo zbyt szybko. Niestety wszystko co dobre ma swój koniec... A dziś zrobiliśmy oczywiście pyszny obiadek, upiekliśmy mięsko w piecu (pierś z indyka). Mąż wczoraj zrobił marynatkę i mięsko stało w niej całą noc w lodóweczce. I było przepyszne! A ja do tego zrobiłam przepyszną sałatkę z awokado. Potrzebujemy do niej: awokado, pomidorki, cebulę, ze 2 ząbki czosnku oraz świeżą bazylię. Ja składniki daję na oko próbuję aż będzie dobre. Wszystko kroimy i wkładamy do michy. W szklance robimy sosik: trochę oliwy, trochę soku z cytryny, sól i pieprz i mieszany. Takim sosikiem polewamy sałatkę. Jest przepyszna, wczoraj jadłam ją na kolacyjkę :)

Talerz mój i mojego Męża, ja zrezygnowałam z ziemniaków, za to zjadam górę sałatki:


Przed obiadkiem jeszcze wypiłam pyszną herbatkę o nazwie przebudzenie, którą zaparzył mi Mężulek w moim ulubionym kubeczku urodzinowym:





Zrobiłam dziś jeszcze jedno z ulubionych ciast mego Męża, czyli zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Biszkopt jak zwykle wyszedł mi idealny, miękki i puszysty. A przepis jest bardzo prosty, nie ma opcji, że się nie uda. Na jedno jajko dajemy jedną łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Ja swój dzisiejszy zrobiłam z 5 jajek, bo nie chciałam by był zbyt duży. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka w jednej misce, białka w drugiej. Białka odkładamy na chwilę. Ja mam mikser, który sam miksuje i obraca misę, więc mam łatwiej :) Żółtka miksuję. Do małej miseczki wsypuję 5 łyżek cukru, aby mi się nie pomieszało później. Do miksujących się żółtek dodaję pomału po łyżce cukier. Następnie dodaję tak samo mąkę i na koniec sól i proszek do pieczenia. Zmiksowaną masę odkładam. Teraz ubijam białka na sztywno i dodaję je do masy z żółtek, ale już nie mikserem, tylko powoli ręcznie. Masę wlewam do blaszki i w 180C piekę 30 minut. Ja piekę na termoobiegu samym, wychodzi najlepiej. Nie wolno otwierać biszkoptu. Jak już minie 30 minut wyciągamy go i z wysokości ok 30cm rzucamy na podłogę, wtedy nie opadnie i znów do pieca aby wystygł, ja trzymam w zamkniętym piekarniku. Taki biszkopt nie ma prawa nie wyjść :)
Pseudo truskawki importowane z Hiszpanii, które nawet ziemi nie widziały, ale jak to się mówi z braku laku to i kit dobry :) Galaretka zastygłą mi się za szybko, ale nie szkodzi ciasto jest przepyszne!


A późnym popołudniem powstały nowe bransoletki:

Lilou dla ubogich, za to z kryształkiem Swarovskiego:


Jasny sznureczek z misiem, który trzyma kwiatek:

Pleciona: brąz z nutką pomarańczy:

Bransoletki są na sprzedaż. Cienkie sznureczki po 10zł. Pleciona po 20zł i Pojedyncze z grubego sznurka po 15zł.

A jutro znów poniedziałek... Czeka mnie ciężki tydzień, wycieczki po bibliotekach i pisanie pracy... Wiem, że już późno i już dawno powinnam mieć z jeden rozdział napisany. Nadal wierzę, że zdążę na czas, jeszcze mam 2 miesiące :)

24 komentarze:

  1. Ale nasze polskie truskawki już niebawem, niebawem... W maju ponoć ma być bardzo ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, widzę, ze każdy tęskni za wiosną i słoneczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obiad wygląda smakowicie :)
    o patencie z rzucaniem biszkoptu nigdy nie słyszałam - ale skoro działa, to najważniejsze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. i kolejne smakołyki! moja babcia robi identyczne ciacho! jest pyszne! ehhh niestety Niedziele zawsze za szybko mijają :(

    OdpowiedzUsuń
  5. sałatka z avocado, pyszności :)
    też bardzo lubię wzór tych kubków w sumie całą serię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest różnica na talerzach ale ja wybrałabym Twoją porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego Lilou dla ubogich?? Raczej Lepiej Niż Lilou dla mających wyobraźnię...

    OdpowiedzUsuń
  8. A zrobiłabyś taką na zamówienie? (w wybranych kolorach) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze jest taka możliwość :)

      Usuń
    2. bardzo bym chciała taką grubszą, plecioną w kolorze jasnego brązu! :)

      Usuń
  9. Bransoletki urocze, a sałatka naprawdę wiosenna i zachęcająca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. prześliczne bransoletki kochana ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Popieram - Pani Wiosno czekamy !
    Nominuję i zapraszam za razem, do zabawy ... http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  12. e tam dla ubogich, fajnie Ci wyszły, zupełnie w moim stylu, proste i już;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto pychotka:) Nie martw się już niedługo zacznie się sezon truskaweczki, sama na nie czekam zacznie sie truskawkowe szaleństwo!:)

    Zapraszam do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jedzonko przepyszne, ale Lilou dla ubogich-najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  15. Swietny zestaw kubkow, ja mam takiego typu doniczki z ziolami strasznie mi sie taki styl dodatkow podoba, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. nooo cudowne bransoletki! <3 <3 <3
    a i ciasto smakowite ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne te bransoletki.
    I te ciasto, mmm aż ślinka leci...
    A mam taki sam kubek, tylko że KAWA :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń